Aktuality

02.09.2022

Penzijko se možná dočká změn

Vláda navrhuje dílčí úpravy III. pilíře.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce zatraktivnit přechod do dynamičtějších fondů a zvýšit se má i hranice pro získání státního příspěvku. Návrh nového zákona o penzijku předložilo Ministerstvo financí do připomínkového řízení.

Resort chce v rámci stávajícího doplňkového penzijního spoření zavést alternativní účastnický fond. Ten se má zařadit po bok již existujících dynamických fondů, které ale nemohou z důvodu omezení investovat do fondů soukromého kapitálu, nemovitostí, startupů nebo do infrastruktury. Nově by tedy do těchto projektů, které často přinášejí nemalý výnos, investovat šlo.

Dále má vzniknout i možnost si ponechat nastřádané úspory ve starém (transformovaném) fondu a začít nově přispívat do fondů nového penzijka. „Možnost zůstat jednou nohou v transformovaném fondu a druhou vstoupit do účastnického je správná. Odpovídá požadavkům lidí,“ kvituje návrh prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

Problémem současného penzijka je fakt, že si lidé spoří jen malé částky, průměrně měsíční do 800 Kč. Ministerstvo chce novinkami motivovat i k ukládání vyšších částek. Dobrou zprávou zůstává, že nejen všechny dynamické účastnické fondy, ale také všechny fondy s vyváženou strategií loni svým klientům dokázaly zajistit překonání inflace.

Článek publikoval portál E15.cz.

další články