Aktuality

12.08.2022

iDnes.cz: Odborníci varují před ukončováním penzijního spoření kvůli inflaci

Přesun na dočasně výhodné spořicí účty se nevyplatí.

Do postcovidového období vstoupila energetická krize, dvojciferná inflace i válka na Ukrajině. Světová ekonomika na tom není dobře, a protože je na ni navázané i penzijko, situace má dopad také na výnosy penzijních fondů. Někteří účastníci tak mohou uvažovat o přesunu prostředků na spořicí účty, kde úročení aktuálně stoupá. Z dlouhodobého hlediska se ale jedná o nevratnou chybu a kvůli současné situaci není třeba panikařit – penzijko je postavené na dlouhodobosti a s propady se umí vyrovnat.

Penzijní spoření je dlouhodobý produkt, ve kterém by měl účastník spořit ideálně alespoň tři desítky let. A tak by se k němu mělo i přistupovat. Portál iDnes.cz k tomuto tématu citoval prezidenta APS ČR Aleše Poklopa: „Během takto dlouhého období se pochopitelně střídají více a méně úspěšná období. Ta více úspěšná převažují. Výnosy z nich nejenže dorovnají ztrátu méně úspěšných měsíců či let, ale navíc vytvoří zisk. A to pro lepší finanční zajištění účastníků penzijka ve stáří i jako rezervu pro další případné méně úspěšné období.“

To, že finanční trhy procházejí vzestupy i pády, je jejich základní vlastnost. Například loni nové penzijko DPS peníze investorům zhodnocovalo, a to i více než 20 %. V celkově bezmála desetiletém investičním horizontu, kdy bylo zavedeno doplňkové penzijní spoření, zažili účastníci nejvýraznější období propadu v roce 2018 a naopak vysoké zisky měli v letech 2019 a 2021.

Tyto dva roky fondy ztrátu z roku 2018 nejenže dorovnaly, ale i překonaly a pomohly účastníkům zhodnotit jejich úspory o 6,4 %. To je průměr za téměř celou dobu existence nového penzijka. Přesun peněz na spořicí účet tak nedává smysl, vysoké sazby spořicích účtů jsou dočasné a budou nabízeny jen na období, po která to bude pro banky výhodné. Do budoucna lze tedy počítat s návratem k nižším sazbám. I při volbě penzijního fondu se zhodnocením pouhé 1 % a státními příspěvky (měsíčně 230 Kč při uložené tisícovce) nabízí v porovnání s vkladem na spořicí účet s úrokem 4 % penzijní spoření za rok o dva tisíce korun více. Další výhody poskytuje penzijko nejen ve formě daňových úlev, ale například i v možnosti příspěvku zaměstnavatele, který nepodléhá odvodům jako vyplacená mzda.

další články