Aktuality

08.07.2022

Opustit penzijko kvůli spořícímu účtu se nevyplatí

Stát spořící účty příspěvkem ani daňovými úlevami nepodporuje a aktuální úrok na nich je pouze dočasný.

Magazín Profi Poradenství & Finance si všímá situace penzijních fondů. K ní zveřejnil poslední červnovou středu citaci Aleše Poklopa, prezidenta APS ČR:

Penzijní spoření aktuálně prochází obdobím poznamenaným zejména vysokou inflací a válkou na Ukrajině. Z historie penzijka ale víme, že zhodnocení je třeba vnímat v dlouhodobém horizontu, kdy propady z podobných období bývají v následných úspěšnějších cyklech nejen dorovnány, ale že se fondy rychle vracejí k zisku. Zejména fondy s akciovou složkou mohou překonat i aktuální inflaci. Určitě proto nedoporučuji kvůli momentální situaci na světových trzích penzijní spoření ukončovat. Je pravda, že například spořicí účet v současnosti nabízí nebývale vysoký úrok, ale stát k němu neposílá žádný měsíční příspěvek, a hlavně úroková sazba takovýchto účtů není dlouhodobá záležitost. Doporučuji tedy v penzijku setrvat a využívat jeho nové, tedy vyvážené a zejména dynamické fondy. Zájem o ně potvrdil i narůstající počet účastníků v tomto roce, stejně jako zvyšující se objem spravovaných prostředků,“ říká k aktuální situaci Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

Převod peněz z penzijka na spořicí účet se ročně nevyplatí až o tisíce korun. I při volbě penzijního fondu se zhodnocením pouhé 1 % a státními příspěvky (měsíčně 230 Kč při uložené tisícovce) nabízí v porovnání s vkladem na spořicí účet s úrokem 4 % penzijní spoření za rok o 2 400 korun více. Další výhody poskytuje penzijko nejen ve formě daňových úlev, ale například i v možnosti příspěvku zaměstnavatele, který nepodléhá odvodům jako vyplácená mzda.

    Příklad:

Při ročním vkladu 12 000 Kč na spořící účet (zhodnocení 4 %) jsou státní příspěvky 0 Kč a celkem za rok suma činí 12 480 Kč.
Při ročním vkladu 12 000 Kč na penzijko (a počítejme zhodnocení třeba i pouhé 1 %) činí státní příspěvky 2 760 Kč a celkem za rok je výsledná suma 14 880 Kč, tedy o 2 400 korun více.

další články