Aktuality

27.05.2022

Neúspěšné období vystřídá řada úspěšných let

V ekonomickém cyklu se taková období běžně střídají, ta úspěšná však dominují.

Světové trhy, na které je navázáno i nové penzijko, zažívají obvykle úspěšná období, kdy výnosy z akciových investic rostou. Taková období mohou někdy vystřídat měsíce, výjimečně celé roky, kdy se trhu nedaří. Výnosy z úspěšných období ale tyto propady nejenže dorovnávají, ale i o mnoho předčí. O takové situaci promluvil v pořadu Studio ČT24 mluvčí Asociace penzijních společností ČR Jan Sedláček.

Proč právě nyní? Aktuálně zažíváme postcovidovou inflaci, energetickou krizi a hlavně je v Evropě válka. Světové trhy zažívají propad a ten se nyní pochopitelně dotýká i penzijka. To je ale z principu dlouhodobý produkt; na dvě, ale spíše tři až čtyři desítky let. A právě dlouhodobý horizont spoření znamená, že občasná neúspěšná období budou v celkovém souhrnu, po který si na svůj penzijní účet posíláte měsíční úložky, výnosy ze zbývajícího období nejen dorovnána, ale že vykážou velmi dobrá černá čísla.

Proto není třeba za aktuálních ekonomických podmínek panikařit. Loni dynamické fondy vydělaly 17 %, a tak ztrátu z počátku tohoto roku snadno pokryjí. Na penzijko je důležité nahlížet z celkového pohledu. Výnosy akcií světových trhů, které tvoří portfolio vyvážených a zejména dynamických fondů, případné ztráty snadno rozmělňují a investorům vydělávají. Rozhovor České televize naleznete zde.

další články