Aktuality

30.04.2022

Nová vláda mění podobu starobního důchodu

Změna se týká náročných profesí a vychovaných dětí.

O něco dříve, ale se stejnou výší důchodu, by mohli do penze nastupovat pracovníci v náročných profesích. A to už od července příštího roku, pokud projde návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který je nyní v připomínkovém řízení. Počítá se v něm s tím, že za každých 184 směn náročné práce se důchodový věk automaticky sníží o jeden měsíc. Za deset let se tedy jedná o snížení věku odchodu do důchodu o rok. Maximálně ale půjde o pět let.

A o jaké pracovní kategorie se jedná? Práce ve velkém hluku, ve vysoce prašném prostředí a na místech, kde hrozí poškození zdraví (např. kvůli vibracím, teplu, chladu, zatěžování zraku, fyzické zátěži či chemikáliím).

Nárok by tedy měli mít dělníci v chemických výrobách, svářeči, brusiči, hutníci, zdravotničtí záchranáři, lékaři, řidiči záchranné služby, operátoři středisek záchranářů a záchranáři Horské služby. Dohromady se jedná o osm až devět tisíc lidí. Důvod ke změně je ten, že náročnou práci lidé nebývají schopni zastávat až do důchodu. Informaci přinesl například portál Novinky.cz.

Dále portál uvedl, že od příštího roku bude k důchodu vypláceno za každé vychované dítě 500 Kč. Nárok na něj bude mít jeden z rodičů, zpravidla matka.

I tak ale nespoléhejte pouze na stát a nezapomínejte na své soukromé spoření na stáří. Za měsíčně uložených 1 000 Kč dostanete s penzijkem dalších 230 korun. Při 35letém spoření v novém penzijku máte s dynamickým fondem ke starobnímu důchodu dalších několik tisíc po dobu delší i než 25 let, což je průměrná doba strávená v penzi.

další články