Aktuality

01.04.2022

Studium jako náhradní doba pojištění?

Po roce 2009 už se vám studium do důchodu nezapočítá, jde to ale změnit.

Nižší důchody bude mít za následek fakt, že doba studia, a to počínaje střední školou, se od 1. 1. 2010 přestává počítat do „odpracovaných“ let. Tedy jako náhradní doba pojištění. Roky, po které od roku 2010 studujete, vám důchod nezvýší. Dříve tomu tak bylo – náhradní doba pojištění byla tehdejším studentům uznána, i když neodváděli žádné důchodové pojištění.

Tuto situaci jde ale zvrátit, a to hned čtyřmi způsoby. Od 15 let věku mohou být děti osobou spolupracující při samostatné výdělečné činnosti. Rodiče, kteří podnikají jako OSVČ, musí vytvořit rodinnou firmu a část příjmů a výdajů převést na svého potomka jako osobu spolupracující. Studenti dále mohou po dovršení 15 let po ukončení povinné školní docházky pracovat, aby vznikla povinnost odvádět sociální pojištění. Od 18 let věku mohou také podnikat, a to s určitým ziskem, případně se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění a platit alespoň minimální pojistné (jde to i zpětně).

Dále je tu samozřejmě i způsob navýšení finančního příjmu ve stáří pomocí penzijka. Ekonomický propad lze dorovnávat pravidelnou výplatou z doplňkového penzijního spoření. V něm doporučujeme zejména dynamické a vyvážené fondy. Více o situaci studentů po roce 2009 přinesl portál Měšec.cz zde.

další články