Aktuality

25.03.2022

Kolik budete mít v důchodu bez penzijka?

Výrazný pokles příjmů po nástupu do starobního důchodu pocítí každý z nás.

Pokles příjmů s nástupem do starobního důchodu pocítíme všichni. V průměru o 17 tisíc korun. Proto je nutné si k zachování životní úrovně průběžně tvořit finanční rezervu, ideálně v doplňkovém penzijním spoření. Na odborníky doporučované dva miliony korun v něm při třicetiletém spoření s pravidelně ukládanou tisícovkou dosáhnout lze.

Během 20 let strávených v důchodu pak bude možné si přilepšit o více než 8 000 korun a udržet si životní úroveň. Podle průzkumů ale mají Češi na svých penzijních účtech v době nástupu do důchodu o dost méně. Do toho stoupá inflace a demografický vývoj je také neúprosný – na budoucí důchody nebude penzistům vydělávat tolik lidí jako nyní.

Na konci roku 2021 si na důchod spořilo s penzijkem přes 4,4 milionu Čechů, třetina z nich má uzavřené nové doplňkové penzijní spoření. Ale téměř tři miliony účastníků nadále spoří ve starých transformovaných fondech. Zhodnocení jejich vkladů přitom inflaci neporáží.

Konec roku 2021 s sebou přinesl stoupající inflaci, která dopadla nejen na výsledky penzijních fondů. Ty dynamické ale inflaci s velkou rezervou překonaly, a to průměrným zhodnocením o 16,8 %. Vyvážené fondy pak necelými pěti procenty. Nové penzijko, ve kterém loni přibylo 186 243 účastníků, potvrdilo, že zejména dynamické fondy si s inflací poradí nejlépe,“ říká prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Abyste dva miliony korun do penze naspořili, ukládejte si pravidelně 1 000 Kč v dynamické strategii nového penzijka (DPS). Nejenže dosáhnete na maximální státní příspěvek, ale v případě spoření po dobu 30 let si v penzi ke starobnímu důchodu výrazně přilepšíte několika tisícovkami. O aktuální situaci informoval portál iDnes.cz.

další články