Aktuality

04.02.2022

Penzijní reforma je naprosto nezbytná

Dosavadní návrhy při schvalování štěstí neměly, ne vždy se ale jednalo o skutečnou reformu.

Fialova vláda slíbila to, co předchozí Babišova ani neplánovala, a přesto prostřednictvím ministryně Maláčové v nedostatečné podobě předložila. Rozhodla se pro tolik potřebnou reformu českého penzijního systému, bez které nemá celá společnost dobré vyhlídky.

Český systém starobních důchodů vyplácených ČSSZ, tedy státem, znamená každoročně tak velký náklad pro státní rozpočet, že v něm vyšší položku nenajdete. Jedná se o více než třicet procent a nevypadá to, že se tato situace bez reformy bude zlepšovat. Do důchodu se za několik let začnou chystat tzv. Husákovy děti. Silná generace, zejména ze sedmdesátých let, u které není pro státní důchodový systém zásadním faktorem jen její početní zastoupení, ale i to, že v devadesátých letech s nastupujícím kapitalismem měla mnohdy vyšší platy a odváděné sociální pojištění by mělo být ve výši důchodu zohledněno.

Po roce 2030 nás tedy čeká rozuzlení, které může mít bez reformy dopad na celou společnost. Ocitne-li se takovéto množství lidí bez akceptovatelných důchodů, mohou začít nárokovat sociální dávky, což nakonec pocítí všichni.

Jak plánovaná reforma vypadá, zatím nevíme, na odchodu do důchodu v 65 letech se ale nic nemění. Žádná z dotčených osob to nezpochybňuje a ani v samotném programu vítězné koalice SPOLU se o takové úpravě nehovoří. Otázkou je počet odpracovaných let nutných pro nárok na tzv. minimální důchod, který ministr Stanjura vidí někde okolo 30–35 procent průměrné mzdy. Místo původních 35 let bude na minimální důchod stačit 25 odpracovaných let. Velmi pravděpodobně reforma zohlední v zásluhové složce odpracované roky i vychované děti.

Prostor pro politickou debatu je u minimální hodnoty vypláceného důchodu. Případná neshoda ohledně její výše ale nemusí být pro samotnou reformu z hlediska schvalování ohrožující, protože další vlády by její hodnotu mohly měnit bez zrušení reformy jako celku.

I tak ale stále platí, že je nezbytné zajistit se na důchod také po vlastní ose, ideálně s penzijním spořením. O reformě informoval poslední lednový čtvrtek Týdeník FORUM.

další články