Aktuality

28.01.2022

Dynamické penzijní fondy loni zhodnotily vklady o 17 %

Ty vyvážené pak v průměru o téměř 5 %.

V uplynulém roce byly všechny vyvážené i dynamické účastnické fondy doplňkového penzijního spoření ziskové. Vyvážené fondy v průměru zhodnotily vklady účastníkům o téměř 5 % a dynamické fondy dokonce o 17 %. S velkou rezervou tak překonaly loňskou inflaci, která v průměru dosáhla 3,8 %.

Nové penzijko, tzv. doplňkové penzijní spoření, bylo loni na trhu již devátým rokem. Za tu dobu si jej zřídilo či do něj ze starého penzijního připojištění přešlo milion a půl účastníků. „Penzijní spoření, zejména jeho dynamické a vyvážené fondy, opět potvrdilo, že je dlouhodobě velmi dobrým nástrojem k finančnímu zabezpečení se na stáří i ochranou uložených peněz před inflací,“ říká prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Devět let existence účastnických fondů ukázalo, jak zásadní je možnost peníze na penzijních účtech dynamičtěji investovat. Vedle dobrých, jako byl ten loňský, přicházejí samozřejmě i špatné roky, jako byl například rok 2018. Nicméně v běhu na dlouhou trať, jakým penzijní spoření po několik desítek let je, ale portfolia postavená také na akciové složce dokážou lidem peníze zhodnocovat mnohem lépe než velmi konzervativně laděné fondy starého penzijního připojištění nebo takzvané povinně konzervativní fondy nového penzijka.

Každý, komu zbývá do penze ještě alespoň deset let a chce svoje měsíční úložky lépe zhodnotit i ochránit před inflací, by měl přejít do nového penzijního spoření a zvolit alespoň vyváženou strategii. Staré spoření sice na konci každého roku poskytuje garanci nezáporné nuly, z celkově uložené částky má ale účastník jen velmi malý výnos, který v poslední době nepřekonává ani inflaci, podobně jako u povinných konzervativních fondů nového penzijního spoření,“ dodává Poklop.

Informace přinesl portál Profi poradenství a finance zde.

další články