Aktuality

07.01.2022

Využijte letos své penzijko naplno

V roce 2021 Češi maximální státní příspěvek k měsíční úložce nevyčerpali.

Penzijko, ať už nové doplňkové penzijní spoření, nebo staré penzijní připojištění (do kterého se již téměř deset let nedá vstupovat), má aktuálně 4,41 milionu Čechů. Ne všichni z nich ale čerpají nejvyšší státní podporu k měsíční úložce ve výši 230 Kč.

Průměrně si totiž na své penzijní účty posíláme každý měsíc 762 korun. Nedosáhneme tak na maximální státní příspěvek 230 korun měsíčně, k jehož získání je potřeba uložit alespoň tisícovku. Pokud si takovou částku uložíte pravidelně, tedy dvanáctkrát ročně, bude vám na účet penzijního spoření připsána státní podpora ve výši 2760 korun.

Dalším benefitem je možnost daňových odpočtů. Lidé si mohou od základu daně odečíst až 24 tisíc korun. A aby si účastník penzijního spoření mohl snížit základ daně z příjmu, musí být jeho pravidelný měsíční příspěvek vyšší než 1000 korun. Takže rovnou dosáhne i na nejvyšší státní příspěvek k úložce, již zmíněných 230 korun měsíčně. Benefity penzijka se vyplatí, proto je neváhejte využívat. A pokud penzijko ještě nemáte, zařaďte si jeho zřízení mezi svá novoroční předsevzetí.

Článek o výhodách penzijka včetně příkladů přinesl portál Novinky.cz.

další články