Aktuality

03.12.2021

Průměrná penze je jen polovina průměrného platu

Do důchodu bychom měli mít na penzijku našetřeno kolem dvou milionů korun.

Průměrný čistý plat aktuálně činí přibližně 31 tisíc Kč, průměrná penze zhruba 15,5 tisíc Kč. A demografická křivka je neúprosná – na jednoho starobního důchodce přispívá do penzijního systému 2,2 platícího a toto číslo bude klesat. Dopady popsané situace pocítí už dnešní čtyřicátníci, o mladší generaci nemluvě.

Na důstojný život v penzi se musíme zajistit. Při odhadované době 25 let strávených v důchodu bychom měli mít úspory okolo dvou milionů, abychom si měsíčně ke státnímu starobnímu důchodu přidali šest tisíc korun.

Využijte k tomu nové penzijko, tedy doplňkové penzijní spoření. V jeho dynamických fondech můžete jít do důchodu se čtyřnásobkem vložené částky. Když během 35 let spoření uložíte půl milionu (měsíčně ukládejte tisícovku a nezapomeňte připočítat státní příspěvek 230 Kč), díky výnosům si můžete do penze přinést dva miliony. (Aktuálně DPS vydělalo lidem i více než 20 %, čtěte zde.)

Jestli máte ještě staré penzijko, kde vám výnosy mnohdy nepokryjí ani inflaci, neváhejte u své penzijní společnosti přejít do nového penzijka a vsaďte na vyvážené (středně rizikové) nebo dynamické fondy (ty nabízejí nejvyšší zhodnocení úměrné vyššímu podstoupenému riziku). S dlouhodobým spořicím horizontem alespoň deset let převyšující výdělečné roky pokryjí ztráty případného nevýdělečného období.

O situaci informoval portál Investujeme.cz zde.

další články