Aktuality

26.11.2021

Přejít do nového penzijka?

Chyby, které lidé při spoření na stáří nejčastěji dělají.

Nové penzijko má už téměř 1,4 milionu Čechů, ve starém zůstávají ještě tři miliony účastníků. Otázka je, zda se jim ve starém penzijku (penzijní připojištění – PP) vyplatí zůstat. Přechod do nového penzijka (doplňkové penzijní spoření – DPS) znamená možnost, že budete moci výrazně lépe zhodnocovat své úspory, ale hlavně budete mít konečně dobrý investiční nástroj k poražení inflace, která se za poslední období zdvojnásobila na cca 6 %. Přechod doporučujeme každému, kdo má před sebou ještě alespoň desetiletý investiční horizont (nezačne tedy své úspory čerpat dříve než za deset let). Důvodem, proč přejít, je zákonné omezení starých fondů, kvůli kterému investují jen velmi konzervativně, což se pochopitelně odráží na výnosech.

Fondy nového penzijka jsou výnosnější i proto, že investují na akciových trzích. A protože léta, kdy se fondům daří, bývají zpravidla přerušena méně úspěšným rokem, delší investiční horizont díky četným dobrým rokům pomůže dopad takového horšího období zmírnit. Zmíněných více než deset let spoření jako důvod k přechodu znamená právě snížení tohoto rizika. Při opuštění starého penzijka samozřejmě přijdete o zákonnou garanci nezáporného zhodnocení, dostanete ale možnost vyšších výnosů právě kvůli tomu, že nové fondy investují vyváženě (střední riziko) i dynamicky (nejvyšší riziko, ale také nejvyšší výnosy).

Portál iDnes.cz (zde) přinesl článek s výčtem chyb, které lidé v souvislosti se svým penzijkem dělají. Typicky se jedná o ukládání jiné částky, než která je uvedena ve smlouvě. A to například kvůli možným komplikacím stran státního příspěvku. Penzijní společnost může bez informací od účastníka považovat přespočetné peníze za příspěvky na budoucí období. Proto je dobré svou penzijní společnost při zaslání jiné částky, než která je uvedena ve smlouvě, o tomto kroku a účelu platby předem informovat.

další články