Aktuality

22.10.2021

Přibývá předčasných důchodců

Výhodnější je ale předdůchod, protože předčasný důchod zásadně a nenávratně snižuje budoucí starobní penzi.

Každoročně přibývá lidí, kteří odcházejí do důchodu dříve. Minulý rok byl jejich počet rekordní – žádostí bylo více než 34 tisíc – a tento rok pravděpodobně nebude o mnoho odlišný.

Jeden z hlavních benefitů nového penzijka, výhodnější předdůchod, aktuálně čerpají necelé čtyři tisíce lidí, a to v průměrné výši 12,5 tisíce korun.

Přitom předčasní penzisté mají oproti předdůchodcům z penzijka několik nevýhod. Například až do dne, kdy dosáhnou důchodového věku, mají omezené možnosti přivýdělku.

Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku, pokud je nižší než 63 let. Jestliže má žadatel hranici stanovenou na více než 65 let, může zažádat o předčasný důchod až o pět let dříve, nejdříve však v šedesáti. Další podmínkou je ovšem získat alespoň 35 let pojištění.

Naproti tomu předdůchod nejenže neovlivní váš budoucí starobní důchod tak jako předčasný důchod, ale můžete jej začít čerpat už pět let před nárokem na starobní důchod. Základem je spořit v penzijku, důležité detaily naleznete zde.

O situaci předčasných důchodců informoval portál iDnes.cz zde.

další články