Aktuality

18.10.2021

Prioritou nové vlády bude reforma penzí

Současné nastavení penzijního systému není připraveno na demografické změny.

Nová Poslanecká sněmovna by měla fungovat už v listopadu a věnovat by se měla i sociálnímu systému, tedy především důchodům. Před volbami opozice systém kritizovala zejména kvůli nekoncepčnosti a plýtvání penězi, a tak se předpokládá, že do českých penzí bude chtít vnést řád.

Pomyslný náraz na demografickou změnu nás čeká již na začátku třicátých let, kdy do penze začnou nastupovat silné ročníky sedmdesátých let (tzv. Husákovy děti). Systém není na takovou skutečnost připraven – podle demografické projekce Českého statistického úřadu poklesne podíl počtu osob v produktivním věku na jednu osobu starší 65 let ze současných zhruba tří osob, které nyní na starobní důchod jednoho penzisty platí sociální odvody, na pouhých 1,6 osoby (v horizontu 40 let). Počet důchodců se ze současných 2,4 milionu zvedne na 3,2 milionu.

Dobrá zpráva tedy je, že podle kandidátky na vedení Ministerstva práce a sociálních věcí z TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by se budoucí vláda měla jednoznačně zaměřit na důchodovou reformu.

Nejen na svých webech o tom informovaly například Právo a Hospodářské noviny.

další články