Aktuality

07.10.2021

Penzijní reforma je pro politiky moc velké sousto

Dočkáme se po volbách?

Na starobní důchody, tedy dlouhodobě největší položku státního rozpočtu (cca 30 %), letos odejde 443 miliard Kč. Důchodců je v Česku aktuálně téměř dva a půl milionu a tempo stárnutí české populace se brzo ještě zrychlí. V uplynulých třiceti letech podíl všech starobních důchodů na celkovém objemu mezd a platů narostl z 16 na 19 procent. Informaci přinesl portál Ekonom.cz zde.

Náhradový poměr v ČR nedosahuje ani padesáti procent. To znamená, že průměrně se po nástupu do důchodu dostanete pod polovinu svých dosavadních příjmů. V EU patříme v tomto ohledu do té horší skupiny členských států. A bez reformy na tento scénář můžeme brzo vzpomínat jako na lepší časy.

Deficit českého důchodového systému se jen za letošní první půlrok navýšil o téměř devět miliard korun. Bez reformy je systém dlouhodobě neudržitelný, protože neustálé prohlubování zadlužení se bude muset jednou splatit. Navíc brzy půjde do penze velmi silná generace, tzv. Husákovy děti, na jejichž důchody už nebude kde brát.

Penzijní reformu stále pouze vyhlížíme, ale jsou tu volby, a tedy i šance, že se situace začne řešit. Držme si palce, ale stále mysleme na zadní kolečka. Tedy na penzijko, díky kterému můžete mít při volbě dynamických fondů doplňkového penzijního spoření po nástupu do penze čtyřikrát více, než jsme během celoživotního spoření uložili. Když si během 30 let postupně naspoříte půl milionu, do důchodu si můžete díky výnosům a státnímu příspěvku odnést dva miliony korun.

další články