Aktuality

17.09.2021

Spořte si po vlastní ose na důchod. Vyplatí se to

Lidové noviny informují o finanční situaci po nástupu do důchodu.

Průměrný důchod kolem 15 tisíc korun, průměrná mzda zhruba dvojnásobná. To je realita dneška a onen ani ne 50% náhradový poměr (tedy poměr těchto dvou částek) se jen tak měnit nebude. Jinými slovy, po nástupu do penze čeká mnoho lidí značný finanční propad, v průměru na polovinu dosavadních příjmů. Potřebná penzijní reforma se nekoná, přestože stát na důchody dává z rozpočtu skoro třetinu (pravidelně se jedná o nejvyšší položku státního rozpočtu) a systém se stále zadlužuje – za letošní první pololetí je český důchodový systém v deficitu téměř devět miliard korun. Pro budoucí české penzisty spoléhající na stát to tedy nejsou žádné optimistické zprávy.

Doporučení spořit si na penzi po vlastní ose tak stále trvá. To velká část lidí ví a odkládá si peníze do 3. pilíře, tedy na penzijní spoření. Ke konci druhého kvartálu 2021 si v systému spořilo zhruba 4,5 milionu osob, z čehož jen to nové penzijko má 1,37 milionu osob. Okolo tří milionů lidí si však stále peníze odkládá do „starého“ penzijního připojištění, což je škoda. To sice garantuje, že nemůžete o vložené peníze přijít, ale kvůli zákonným omezením investuje jen velmi konzervativně (do dluhopisů namísto výnosnějších akcií) a negeneruje střadatelům prakticky žádný úrok. Bojuje i se samotnou inflací a uložené peníze tak ztrácejí na hodnotě. Kdo má tedy do penze ještě alespoň deset let, měl by uvažovat o přechodu do nového penzijka. To umí nejen porazit inflaci, ale i slušně vydělat, jak ukazují čísla za první letošní půlrok.

„Druhý kvartál byl pro účastníky nového penzijka z hlediska zhodnocení vynikající. Doplňkové penzijní spoření vytvořilo střadatelům na penzi celkový zisk ve výši 2,384 miliardy korun, což je o 1,5 miliardy korun více než v předchozím čtvrtletí,“ popisuje Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR a dodává: „Za letošní rok tak doplňkové penzijní spoření zhodnotilo lidem prostředky na jejich penzijních účtech v dynamických fondech 12,4 procenta a ve vyvážených fondech 4,36 procenta. Je to jasný signál všem účastníkům, že jim nové penzijko, zejména jeho dynamické a vyvážené fondy, pomůže výrazně zmírnit ekonomický propad, který je čeká po nástupu do starobního důchodu.“

O situaci penzijka v ČR informovaly Lidové noviny minulý pátek (na str. 14).

další články