Aktuality

03.09.2021

Na penzi ročně nedosáhne asi pět tisíc žadatelů. A přibývá jich

Naproti tomu osm Čechů bere důchod přes 70 tisíc korun.

Aktuálně dostává přes patnáct tisíc českých důchodců od státu měsíčně méně než pět tisíc korun. V exekuci jich je 43 tisíc a osm českých penzistů má důchod dokonce vyšší než 70 tisíc Kč. Na podpis prezidenta nyní čeká vládní novela upravující výši důchodů, která už prošla Senátem.

Podle zákonných pravidel by penze rostly na základě odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí v průměru o 497 korun, tedy o 3,2 procenta. Při dodatečném zvýšení o 300 korun stoupnou o 5,2 procenta, konkrétně o 797 korun. Vládních tři sta korun navíc ale přijde státní kasu příští rok na více než 10 miliard Kč.

Pro řadu žadatelů o důchod je problémem potřebná doba placení odvodů na sociálním pojištění. Nárok na penzi není automatický a neúspěšných žadatelů každoročně přibývá – ročně je jich asi pět tisíc.

Za uplynulý rok vyplatil stát na důchodech přes půl bilionu korun. Dlouhodobě se jedná o nejvyšší položku státního rozpočtu. Jak dlouho tato možnost státu při aktuálním demografickém vývoji zůstane? Zajistěte se na penzi také po vlastní ose, snáze tím pokryjete finanční rozdíl, který vás po nástupu do starobního důchodu čeká.

Článek o situaci českých penzistů přinesl portál Seznam Zprávy.

další články