Aktuality

30.07.2021

Do důchodu v 60 letech

Jak využít oblíbený benefit nového penzijka?

Nastoupit do důchodu chtějí Češi podle průzkumu už v 60 letech věku. S doplňkovým penzijním spořením to není problém, stačí splnit dvě zákonné podmínky. V případě, že máte ještě staré penzijko (penzijní připojištění), které tento benefit nenabízí, můžete do nového penzijka rychle a bezplatně přejít.

Předdůchod je možné čerpat už pět let před nárokem na státní starobní důchod a je vyplácen z toho, co jste si sami naspořili. Sloužit by měl zejména v případech, kdy už na pracovním trhu nenacházíte uplatnění, ale do penze ještě pár let zbývá. Nebo v situaci, kdy už nemůžete či nechcete pracovat. Vyplácený je z vlastních úspor u penzijní společnosti a možnost začít jej čerpat máte až pět let před odchodem do starobního důchodu, aktuálně tedy v 60 letech věku.

Podmínky pro získání předdůchodu jsou dvě: musíte spořit alespoň pět let (započítává se i staré penzijko, pokud jste přecházeli) a musíte mít naspořeno tolik, abyste po vámi stanovený počet let v předdůchodu měsíčně dostávali alespoň 30 procent průměrné mzdy, což aktuálně činí 10 384 Kč. Chybějící peníze lze dorovnat jednorázově.

Minimálně se předdůchod čerpá po dobu dvou let a pro takový případ musíte mít v DPS alespoň 249 216 Kč. Na tři roky je to 373 824 Kč a na čtyři pak 498 432 Kč. Maximální délka čerpání předdůchodu pět let znamená mít na svém penzijním účtu 623 040 Kč.

Předdůchod má na rozdíl od předčasného důchodu jen minimální vliv na vaši státní starobní penzi. Pokud ale zvolíte variantu předčasného důchodu, svůj budoucí důchod si zásadně a nenávratně zkrátíte. Během předdůchodu – budete-li mít příležitost – můžete opět začít pracovat. A pokud pracovat nebudete, neplatíte zdravotní ani sociální pojištění.

Souhrn informací o předdůchodu přinesl portál FAEI.cz, přečíst si jej můžete zde.

další články