Aktuality

23.07.2021

Prosazování „reformy“ prostřednictvím poslaneckých návrhů

Způsob reformování penzí považuje NRR za nestandardní.

Šéfka Národní rozpočtové rady (NRR) Eva Zamrazilová považuje prosazování změn důchodového systému přes poslanecké návrhy za nestandardní a nevhodné. Trojice důchodových novel předložená vládní ČSSD prý navíc neudržitelnost českých penzí prohlubuje.

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) svou trojici zákonů představila jako důchodovou reformu. První z nich rozděluje veřejný důchodový systém na dva pilíře a zavádí minimální penzi ve výši 28 procent průměrné mzdy, další dva počítají se zvýšením penze za vychované dítě o 500 korun a s dřívějším důchodem o rok za odpracovaných deset let v náročné profesi pro více než desetinu zaměstnanců v Česku. Vládní koalice nad nimi ale shodu nenalezla, takže zákony předkládají poslanci ČSSD.

Šéfka Národní rozpočtové rady Zamrazilová postup, kdy návrh změn důchodového systému není předložen jako vládní, nýbrž jako poslanecký, považuje u takto důležitého materiálu za velmi nevhodný. Správný postup by podle ní mělo být hledání shody napříč vládou a Poslaneckou sněmovnou. Národní rozpočtová rada už při vzniku návrhu upozorňovala na to, že materiál ve skutečnosti není důchodovou reformou, ale jen zvyšuje výdajovou stránku systému, zatímco příjmovou neřeší. Hlavním cílem reformy by ale podle Zamrazilové mělo být posílení udržitelnosti systému důchodového pojištění.

Článek přinesl portál EuroZprávy.cz a vy si jej můžete přečíst zde.

další články