Aktuality

16.07.2021

Zjistíme si výši budoucího důchodu, a to kdykoliv během své kariéry

ČSSZ zprovozňuje aplikaci, která umožní vypočítat výši vaší penze kdykoliv.

Na český důchodový systém vrhá horší světlo mimo jiné i fakt, že výpočet starobní penze je velmi složitý. Je tedy poměrně těžké si během ekonomicky aktivního života zjistit, kolik budete ve stáří od státu dostávat. Třeba proto, aby si každý uvědomil, jak velký finanční propad jej čeká, a zmírnil ho penzijním spořením. Zatím se částku dozvídáme, až když do starobního důchodu nastupujeme a je pozdě s tím něco dělat.

Česká správa sociálního zabezpečení však aktuálně testuje novinku, která složitou situaci ohledně výpočtu důchodu změní. V kterékoliv době během svého ekonomicky aktivního života, tedy mezi studiem a důchodem, si tak budete schopni zjistit, kolik by v tu chvíli vaše penze činila.

Samozřejmě s ohledem na to, že nárok na začátek čerpání bude až po dosažení zákonné věkové hranice (aktuálně 65 let, ale velmi pravděpodobně se bude posouvat, kalkulačka je například zde) a počtu potřebných odpracovaných let, během kterých bylo odváděno sociální pojištění (aktuálně 35 let, započítává se ale i náhradní doba, například období péče o dítě, a počet let se také může v budoucnu měnit).

On-line portál České správy sociálního zabezpečení, který je aktuálně v testovací verzi, umožňuje lidem zjistit, kolik mají odpracováno, kdy budou mít nárok na starobní důchod, a ukáže předpokládanou výši měsíční penze. Zprávu přinesl portál Seznam Zprávy zde.

další články