Aktuality

18.06.2021

Kolik je aktuální penze a kdy by do ní chtěli nastoupit dnešní dvacátníci?

Průměrná výše státního starobního důchodu mužů a žen.

Dnešní padesátníci, tedy generace narozená v sedmdesátých letech minulého století, budou podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to muži i ženy. Ale stále je „ve hře“ i varianta, že se věk odchodu do důchodu ještě o něco oddálí.

Dnešní dvacátníci, a nejen oni, ale i čerstvě dospělí či až pětatřicátníci, by podle průzkumu chtěli přestat pracovat a začít čerpat penzi už v 60 letech. Jenže to by pro ně znamenalo nižší důchody.

Aktuálně je průměrný starobní důchod 15 351 Kč měsíčně, průměrná předčasná penze pak 13 738 korun. (O jejích nevýhodách a lepší variantě jménem předdůchod jsme psali zde.)

Muži mají průměrně měsíční starobní penzi 16 841 Kč, ženy 13 985 Kč. Mladí lidé ale mají jasno v tom, že by si přáli penzi 22 tisíc korun měsíčně (myšleno v současné hodnotě k dnešku). Ženám by stačilo 20 tisíc korun, mužům by vyhovovalo mít v penzi 24 tisíc. A pozor, na státní penzi se spoléhá jen jedna čtvrtina mladých lidí, ostatní chtějí vzít svou budoucnost do vlastních rukou.

Celkem 51 % mladých Čechů si myslí, že je nutné se na své finanční zabezpečení v důchodu začít připravovat už ve chvíli, kdy nastoupí do prvního zaměstnání. Téměř čtvrtina pokládá za vhodný termín dosažení 30. narozenin a 15 % dotázaných řeklo, že by se touto otázkou měl člověk zaobírat ve chvíli, kdy se mu narodí první dítě.

Nejzodpovědnější je odkládat si na penzijko už od první výplaty v prvním zaměstnání, a to zhruba 5 % mzdy (alespoň tisícovku měsíčně). O penzijním průzkumu informoval portál iDnes.cz zde.

další články