Aktuality

11.06.2021

Třetí penzijní pilíř roste!

Počet lidí s penzijkem meziročně stoupl, je jich čtyři a půl milionu.

Penzijko má specifický rys, a sice rozdělení na staré a nové. Přičemž do starého penzijka (penzijní připojištění nebo také transformované fondy) se navíc již osm let nedá vstupovat. Proto není jednoduché popsat, jak se počet lidí s penzijním spořením vyvíjí. Staré penzijko má aktuálně 3 092 914 účastníků a toto číslo už od roku 2013 logicky stoupat nemůže. Neustále se snižuje tím, že lidé nastupují do penze a spoření ukončují (pozor, máte-li možnost, můžete mít penzijko – samozřejmě i se státním příspěvkem – i tehdy, kdy už pobíráte státní starobní důchod).

Naproti tomu nové penzijko (doplňkové penzijní spoření nebo také účastnické fondy) má aktuálně 1 327 307 účastníků. Protože ale počet „nově příchozích“ do penzijka, tedy už pouze do nového doplňkového penzijního spoření, překonal přirozený odliv ze starého penzijka, tedy ty účastníky, kteří již nastupují do důchodu, můžeme za celý III. penzijní pilíř potvrdit celkově stoupající počet účastníků českého penzijního spoření. Meziročně se jednalo o nárůst o čtyři tisíce nových penzijních smluv.

To potvrzuje, že lidé vnímají penzijko jako důležitou součást finančního zajištění se na stáří. Náhradový poměr v ČR je stále nízký (nedosahuje ani padesáti procent), a tak nástup do penze provází průměrný finanční propad na polovinu příjmů v porovnání s ekonomicky aktivní dobou.

O vývoji počtu účastníků informovaly první červnové pondělí Lidové noviny.

další články