Aktuality

14.05.2021

Přecházíme na nové penzijko

Novinky.cz: Spořit si na penzi a nespoléhat se jen na důchod od státu se rok od roku jeví čím dál víc jako nevyhnutelné.

Penzijní spoření, dříve nabízené jako penzijní připojištění, si již osm let sjednáváme pod novým názvem doplňkové penzijní spoření. Stále samozřejmě můžete mít staré penzijko, ale zbývá-li vám do penze více let, zvažte přechod do nového penzijka (doplňkové penzijní spoření). Staré penzijko totiž funguje podle původních pravidel a je velmi svázáno zákonnými limity. Kvůli jejich splnění penzijní společnosti zhodnocují vaše vklady převážně státními dluhopisy a jejich výnosy jsou minimální. Většinou nepřekonávají ani inflaci.

Nové penzijko, tedy doplňkové penzijní spoření už ale může investovat do akcií a na stáří vás zajistí násobně lépe. Uveďme si příklad:

V doplňkovém penzijním spoření si budete spořit 35 let a zvolíte si dynamický fond. Tato strategie přináší roční zhodnocení v průměru 5 %. Měsíčně si budete ukládat 1 000 Kč, takže dosáhnete na nejvyšší státní příspěvek 230 Kč. Ze svého tedy za ta léta naspoříte 420 000 Kč. Stát vám přidá 96 600 Kč a fond vám při výnosu pět procent vynese 850 290 Kč, což je dvojnásobek vámi vloženého. I se státními příspěvky tak máte na prahu penze celkem 1 366 890 Kč, což vám při nastavení výplaty na deset let přidá ke státnímu důchodu měsíčně navíc 11 391 Kč. Takže se vám téměř zdvojnásobí. A to není v tomto příkladu započítán příspěvek zaměstnavatele, který je v ČR průměrně přes 1 000 Kč měsíčně a celkovou naspořenou částku zásadně zvyšuje!

V porovnání s tím je ve starém penzijku zhodnocení minimální, takže do penze odcházíte pouze se součtem vámi uložených peněz a státních příspěvků. Nízké procento zhodnocení totiž téměř pravidelně pohlcuje inflace, takže výše uvedených 850 tisíc korun výnosu z nového penzijka vám bude citelně chybět.

Jak informuje portál Novinky.cz, nejrychlejší přechod do nového penzijka je v rámci stejné penzijní společnosti. V každém případě ale zvažte výběr nového fondu napříč všemi penzijními společnostmi. Pokud se nakonec rozhodnete pro jinou než stávající společnost, stačí ji kontaktovat a ta už vše ostatní vyřídí za vás.

V rámci jedné penzijní společnosti je přechod hotový do tří měsíců. Mezi dvěma penzijními společnostmi je to administrativně náročnější, a proto může přechod trvat až sedm měsíců.

další články