Aktuality

30.04.2021

Z vašich vlastních příspěvků ani z těch státních se daně neplatí

Je penzijko na konci spoření daněno?

Rozhodnete-li se pro ukončení penzijka, je nejlepší si zvolit měsíční rentu po dobu alespoň deseti let – vyhnete se tak zdanění a zajistíte si tolik potřebný pravidelný bonus ke státnímu starobnímu důchodu. Z toho, co jste si na penzijko sami naspořili, tedy z vašich vlastních příspěvků, se neplatí žádné daně. Dále jsou od daně osvobozeny státní příspěvky, tedy každoměsíčních až 230 Kč, které vám dá stát, pokud si uložíte aspoň tisícovku měsíčně.

U některých typů výplat prostředků z penzijka však mohou dani podléhat příspěvky zaměstnavatele či výnosy. Srážková daň činí 15 % a odvede ji za vás penzijní společnost.

Tato srážková daň se vás nebude týkat při doživotní výplatě (ta se týká pouze PP, tedy starého penzijka) a již zmíněné desetileté a delší rentě (ať už u PP, či u nového penzijka DPS). Kratší způsob výplaty znamená uplatnění této daně pouze na výnosy ze spoření. Pokud ale zvolíte jednorázové vyrovnání, tedy když si necháte vyplatit celé penzijko hned, podlehnou patnáctiprocentní dani kromě výnosů i příspěvky zaměstnavatele.

další články