Aktuality

09.04.2021

Největší výhody penzijka

Ještě váháte se založením penzijního spoření? Státní podpora 2 760 Kč předčí i stavebko!

Své zabezpečení na penzi začínají Češi řešit pozdě. Většinou se tomuto tématu věnují až jako třicátníci, mnohdy už jako čtyřicátníci. Pravděpodobně proto, že si začnou uvědomovat svou budoucí situaci se státní penzí (aktuálně pouze necelých 15 tisíc Kč). A také proto, že důchodu se dožije celých 80 % Čechů, a nedává tedy smysl řešení odkládat či bagatelizovat.

Vlastní penzijní spoření má spoustu výhod – informovali jsme o daňových odpočtech, předdůchodu a samozřejmě také o příspěvku od státu, který činí při měsíční úložce jedné tisícovky 230 korun, což je ročně celkem 2 760 Kč. Je tedy výhodnější než státní příspěvek dva tisíce na stavební spoření.

Na státní příspěvek dosáhnete už při uložených třech stech korun,a kdybyste některý měsíc na úložku nenašetřili, nic se neděje, žádný dluh vám nevzniká a penále nikde nenabíhá.

Měsíční platbu jde v případě nouze pozastavit a úložku je možné snížit (informujte o tom ale svou penzijní společnost), takže zrušení penzijka je až ta nejzazší možnost. Bez problémů lze také penzijko po dvou letech zrušit a příspěvky, které jste poslali, dostanete zpátky.

Bezesporu největší výhodou je ale zhodnocení, které penzijní fondy nabízejí. Vybírejte proto ty vyvážené nebo dynamické. S měsíčně uloženou tisícovkou po dobu 40 let můžete mít k pětadvacet let dlouhé penzi měsíčně navíc i přes pět tisíc. Koukněte se na modelový příklad portálu Investia.cz, kdy stačilo naspořit čtvrtinu a výsledek na prahu penze činil více než milion korun. A ty se vám v důchodu budou hodit.

další články