Aktuality

01.04.2021

Důchodová reforma čeká na projednání. Skončí opět „u ledu“?

Návrhy Komise pro spravedlivé důchody podané Ministerstvem práce a sociálních věcí projedná vláda.

Tolik potřebnou důchodovou reformu měl kabinet projednat již v únoru. Na pořad se dostává až nyní. Ministerstvo přináší tři novinky, kterými by se české penze reformovaly. První je tzv. nultý pilíř s „nezásluhovou“ částí důchodu, druhá obsahuje ocenění výchovy dětí pětistovkou měsíčně a poslední umožní dřívější odchod do penze lidem ve vybraných náročných profesích.

K reformě navrhované ministryní Maláčovou se ale staví skepticky nejen větší část opozice, ale i koaliční partner. Nehrozí tedy pouze to, že ji po volbách zruší nová vláda, ale také to, že se na ní neshodne ani ta současná, jejíž část reformu přináší. Opozice se tedy zatím nemusí obávat, že se jí jednání o reformě bude vůbec týkat. Už nyní ale její členové poznamenávají, že reforma řeší stránky výdajové, ale už se nezabývá tím, kde na ně vezme prostředky.

Stále se proto vyplatí spoléhat na své zabezpečení soukromou cestou, tedy prostřednictvím penzijního spoření se státní podporou. Měsíčně uložená tisícovka vám na penzi vydělá nejen státní příspěvek 230 Kč, ale i výnos závislý na typu fondu. Vybírejte mezi vyváženými a dynamickými. U těch je míra výnosu závislá na podstoupeném riziku a v dlouhodobém horizontu se vyplatí.

Článek o důchodové reformě přinesl portál Novinky.cz, uložen je zde.

další články