Aktuality

19.03.2021

Důchod a jeho načasování: zvažte možnost dokončit kalendářní rok

Doživotně můžete mít o pár stovek vyšší důchod, stačí správné načasování. Ale pozor, neplatí to vždy!

Dosažení důchodového věku znamená nárok na řádný starobní důchod. Jeho výše je nyní průměrně kolem 15 tisíc Kč, a tak vás pravděpodobně čeká určitý příjmový propad. Samozřejmě na tom budou lépe ti, kdo si spořili na důchod u některé penzijní společnosti. Nejvíce střadatelům vydělává nové penzijko v dynamických a vyvážených fondech – po dobu 25 let v penzi díky DPS (novému penzijku) není problém dostávat měsíčně pět tisíc korun navíc. Jsou ale i další cesty, jak příjem v důchodu navýšit.

Nárok na starobní důchod vzniká při dosažení důchodového věku a získané době pojištění v délce minimálně 35 let. Někdy se ale vyplatí s žádostí počkat na konec kalendářního roku, ve kterém vám nárok na státní důchod vzniká, protože se do doby pojištění počítají pouze celé roky. Ale pozor, ne vždy se vyplatí čekat.

Novoroční valorizace již přiznaných důchodů totiž nevychází ze stejných parametrů jako koeficient pro přiznání nových důchodů. Valorizace zjednodušeně řečeno vychází z růstu spotřebitelských cen a z růstu reálné mzdy ve vztahu k průměrnému starobnímu důchodu, kdežto výše nově přiznaných důchodů se odvíjí od vývoje průměrných mezd. Pokud se tedy blíží váš důchodový věk, je dobré zajímat se na příslušné pobočce okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ), zda se vám více vyplatí pravidla nově přiznaných důchodů ve stávajícím roce, nebo pravidla valorizace v novém roce.

A jak je to se započítanými roky? Pokud při dosažení důchodového věku budete mít dobu pojištění v délce například 40 let a 363 dní, tedy téměř 41 let, započte se pouze 40 let. Stačí tedy pracovat ještě pár dní k tomu, abyste získali celý další jeden rok pojištění a měli tak vyšší penzi.

O možnostech výhodného načasování odchodu do důchodu včetně modelových příkladů informoval portál Měšec zde.

další články