Aktuality

26.02.2021

Penzijní spoření a daňové úlevy

S penzijkem se nejen lépe finančně zajistíte na stáří, ale můžete čerpat i další výhody.

Kromě podpory 2 760 Kč ročně, pro kterou stačí měsíčně uložit tisícovku, přináší penzijko i možnost snížení daňového základu. A týká se všech, kdo si uloží více než právě zmíněnou měsíční jednu tisícovku. Roční součet vkladů přesahující částku dvanáct tisíc korun si totiž mohou účastníci DPS odečíst od základu daně ve svém ročním zúčtování daní a OSVČ pak samozřejmě ve svém daňovém přiznání, jehož termín je nyní aktuální. Důležité je zmínit, že úložky nemusí být odesílány měsíčně, ale je možnost (po předešlém informování penzijní společnosti) poslat třeba i celoroční částku dopředu najednou.

Od daňového základu si může účastník penzijního spoření odečíst příspěvky, které přesáhly částku 12 000 korun za rok, nejvýše však 24 tisíc Kč. To znamená, že pro odečet plných 24 000 Kč je nutné naspořit 36 000 korun.

Ideální tedy je naspořit a uložit měsíčně tři tisíce korun, za což dostanete maximální příspěvek od státu ve výši 230 korun a zároveň na dani z příjmu zaplatíte o 3 600 korun méně. V součtu tak činí finanční podpora státu na příspěvcích a daňovém odpočtu 6 360 korun za rok.

Stát přispívá na penzijní spoření od měsíční úložky ve výši 300 korun, a to částkou 90 korun. Za každých sto korun navíc se pak státní podpora zvyšuje o 20 korun, a to až do hraniční částky 1 000 korun. K měsíční úložce 400 korun stát přispěje 110 korun, u 500 korun pak 130 korun atd. Možnost spořit optimální 3 000 Kč měsíčně pochopitelně nemá každý, nicméně i při nižších úložkách se státní podporou je nové penzijko DPS cestou, jak finanční propad po nástupu do starobního důchodu zmírnit.

O výhodách penzijka informoval portál iDnes.cz.

další články