Aktuality

12.02.2021

Do důchodu v 73 letech?

Experti varují, že reformu penzí je třeba brát vážně.

Ministerstvo práce a sociálních věcí publikovalo trojici návrhů, jak by se měl reformovat náš penzijní systém. Oslovení experti ocenili snahu o větší transparentnost systému, nicméně o tom, zda se jedná opravdu o reformu, pochybují. Návrhům chybí nejen způsob financování, ale i politická shoda. Experti přitom apelují, že s reformou penzijního systému bychom neměli otálet.

Navržený rámec obsahuje tři novely: rozdělení prvního pilíře a zavedení základního důchodu deset tisíc, mírnější podmínky důchodu zaměstnanců v náročných profesích a zavedení příplatku 500 korun za každé dítě, o které důchodce pečoval. Financování, tedy pokrytí zvýšených nákladů, má MPSV řešit až v druhé fázi. Experti tak nejvíce ocenili snahu současný systém zprůhlednit. S tím souvisí i fakt, že ministerstvo chce spustit důchodovou kalkulačku, takže si každý občan bude moci ověřit, na jakou penzi bude mít nárok.

Experti dále upozorňují, že věk řádného odchodu do penze se časem musí posouvat dopředu. Podle některých při zvyšujícím se věku dožití není možné, aby ročníky 2000 a pozdější odcházely do penze v 65 letech. Realitu nástupu do důchodu pro ročník 2000 tak odhadují na 71 až 73 let. A to proto, aby byly veřejné penze fiskálně udržitelné a zároveň se důchody nemusely snižovat.

Nejzásadnějším problémem je nejasné financování, a tedy otázka, zda lze systém vůbec udržet. Spoléhejte proto hlavně na individuální zajištění se na stáří prostřednictvím penzijního spoření.

Celý článek portálu Novinky.cz si přečtěte zde.

další články