Aktuality

15.01.2021

Odbory proti návrhu reformy

Ministryně Maláčová nepochodila s penzijní reformou ani u odborářů.

Českomoravská konfederace odborových svazů, která je největší odborovou centrálou v Česku, s návrhem důchodové reformy z pera ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) nesouhlasí. Navrhovaný model by mohl stát cca 600 miliard korun ročně a podle předáka ČMKOS Josefa Středuly není jasné, z čeho by byl financován. Maláčová již dříve potvrdila, že by navrhovaná reforma stála během prvních pěti let 25 miliard Kč.

Reforma navrhuje rozdělit první důchodový pilíř, do kterého plynou odvody, na první a nultý. Ze solidárního nultého pilíře by se poskytoval základní starobní důchod ve výši 28 procent průměrné mzdy úplně všem (aktuálně by to bylo cca 10 000 korun). Z prvního pilíře by se pak vyplácela zásluhová část podle odpracovaných let a výdělků. K získání nároku na penzi by stačilo 25 let placení pojistného, aktuálně je to o deset let více. A za každý rok práce navíc nad 35 let by mohl plynout příjemci starobního důchodu bonus. Dále by se za každé vychované dítě hlavnímu pečujícímu přidalo měsíčně 500 korun, maximálně ale 1 500 Kč. Lidé v náročných profesích by mohli odejít do penze dřív, za každých deset let odpracovaných v rizikovém prostředí o rok.

Reforma tedy podporu zatím nezískává a její budoucnost není jistá. Vyplatí se tak spoléhat na způsob zajištění se na penzi i po vlastní ose. K tomu lze velmi dobře využít vyvážené a dynamické fondy doplňkového penzijního spoření.

Informaci o odmítnutí ze strany odborářů přinesl portál Eurozprávy a vy si ji můžete přečíst zde.

další články