Aktuality

15.12.2020

Penzijní reforma Maláčové je podle odborníků spíš kampaň

Ministryně práce a sociálních věcí představila návrh důchodové reformy s garancí 10 tisíc Kč. Ekonomové upozorňují, že návrh nemá podporu ani ve vládní koalici.

Sociálnědemokratická ministryně Jana Maláčová představila svůj návrh na reformu českého penzijního systému. Tedy úpravy toho, kolik by měl kdo, z čeho a za jakých podmínek čerpat jako svůj starobní důchod. Kromě minimální penze 10 tisíc Kč v odděleném nultém pilíři, což je nezásluhová složka pro každého, reforma obsahuje například i bonus za vychované děti (kvůli znevýhodňování žen) a časnější odchod do penze z náročných profesí. Návrh dále zkracuje povinnou dobu pojištění z 35 na 25 let.

K návrhu se pro ČTK vyjádřil i prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop. „Představený návrh paní Maláčové má z našeho pohledu dvě zásadní vady – nevypadá to, že by mohl být realizovatelný, a i pokud by byl, nevypadá to, že by byl udržitelný. Společným jmenovatelem obou těchto problémů je nejistota. A právě nejistota nemá v systému pro zajišťování se na stáří místo. Lidé to naštěstí chápou a téměř 4,5 milionu Čechů se zajišťuje po své ose skrze penzijní spoření. Zde by měl stát lidi maximálně podpořit. Nemusí vymýšlet nic nového – penzijní spoření tu existuje 25 let a jeho současná investiční povaha nabízí dlouhodobě zajímavé zhodnocení. Jen je třeba motivovat lidi, aby investovali do svého stáří více než nyní, a zapojit intenzivněji i zaměstnavatele. A to by měla být role státu,“ říká Aleš Poklop.

V prvních pěti letech by reforma vyšla na 25 miliard korun, které chce Maláčová čerpat i z fondů EU. Pokud by se návrh realizoval, důchody by se financovaly kromě odvodů na sociální pojištění i z vybraných daní. Zásadní ale je to, že návrh nemá podporu ani ve vládní koalici. Informoval o tom portál iDnes.cz zde.

další články