Aktuality

11.12.2020

Blíží se konec roku, u svého penzijka toho můžete využít

S úložkami v součtu přes 12 tisíc ročně můžete optimalizovat své daně.

Opět se blíží konec kalendářního roku. To je období, kdy byste měli svému penzijku věnovat zvýšenou pozornost. Úložky v celkovém součtu přes 12 tisíc za rok, tedy například když měsíčně posíláte pravidelně na svůj penzijní účet více než tisícovku, vám zajistí daňové zvýhodnění. Ale pozor, jedná se pouze o vámi uložené peníze, státní příspěvek si při výpočtu daňového základu do výše úložky nezapočítáváte.

Maximální možná suma pro odpočet je 24 000 Kč, jestli jste tedy ukládali měsíčně 1 500 Kč, z daní si můžete zatím odečíst 6 tisíc. Když si do konce roku ještě vedle prosincové platby uložíte mimořádnou úložku 18 tisíc, dosáhnete maxima možného snížení daňového základu. O této úložce ale určitě svou penzijní společnost informujte mailem či telefonicky, aby si příspěvek nevyložila jako předplacené úložky na příští rok.

A naopak, pokud si například z 13. platu či vánočního dárku penzijko předplácíte na následující rok, opět o tom svou penzijní společnost zpravte, aby částku nepovažovala za daňovou optimalizaci. Dobrá zpráva také je, že poslanci jednají o zdvojnásobení maximální částky pro snížení daňového základu (čtěte např. na portálu Seznam Zprávy zde.) Tím by se penzijko stalo ještě více zajímavým a více by plnilo svou roli v zajištění se na stáří bez ohledu na tristní situaci státních starobních důchodů.

další články