Aktuality

04.11.2020

Jak se zvýší důchody?

Státní starobní důchod ovlivní několik novinek.

Zákonná valorizace bude podle odhadů činit v příštím roce 5,8 %. Podle ministryně Jany Maláčové (ČSSD) bude poprvé od roku 2017, kdy se změnil její výpočet, valorizace zohledňovat růst životních nákladů důchodců, nikoli celé populace. Dříve růst cen nemusel odpovídat růstu životních nákladů důchodců, a tak se začíná přihlížet nejen k růstu cen za domácnosti, ale i k růstu cen za domácnosti důchodců. Aktuálně podle ministryně zasáhla inflace seniory více než běžné domácnosti a životní náklady jim rostly rychleji. Důchodcovská inflace podle zprávy MPSV dosáhla 3,8 %, zatímco inflace běžné domácnosti 3,3 %. Průměrný důchod se tak zvýší o 839 Kč a v roce 2021 bude činit 15 336 Kč.

Individuální výpočet spočívá v zohlednění dvou částí, ze kterých se starobní důchod vypočítává. První (základní výměra) je pro všechny stejná. Druhá část se odvíjí od počtu odpracovaných let a od toho, jaké jste měli v životě příjmy (kolik z nich bylo odvedeno na zálohách na důchodové pojištění). Základní výměra důchodu se zvýší o 60 Kč měsíčně z letošních 3 490 Kč na 3 550 Kč a procentuální výměra důchodu se zvýší o 7,1 %.

Stále tedy bude starobní důchod hluboko pod průměrnou mzdou, nicméně finanční propad jde dorovnat z penzijního spoření. Při tisícovce odložené každý měsíc po většinu ekonomicky aktivního života si každý starobní důchod můžete – za předpokladu, že jste spořili v doplňkovém penzijním spoření, a to v jeho vyvážených, nebo lépe dynamických fondech – navýšit penzi o několik tisíc a přiblížit se ke svému finančnímu standardu.

Příklady výpočtu valorizace najdete v článku portálu Měšec.cz zde.

další články