Aktuality

02.10.2020

Odchod do důchodu – jaká jsou pravidla?

Kdy se vyplatí počkat a jaké jsou možnosti nástupu před řádným termínem?

Chystáte se nastoupit na zasloužený odpočinek a začít čerpat státní starobní důchod? Jestli můžete, dobře zvažte datum nástupu. Aktuálně je nutné mít odpracováno 35 let, během kterých bylo odváděno sociální pojištění.

Výši řádného starobního důchodu si můžete nechat orientačně spočítat od ČSSZ. Přesnější kalkulačka pak funguje jen pro ty, kdo se do penze chystají v následujících pěti letech. Do předčasného důchodu můžete nastoupit nejdříve v 60 letech. Zároveň platí, že je-li váš důchodový věk 63 let a výš, můžete v něm být až pět let. Je-li váš věk nižší, je pro vás určen předčasný důchod maximálně tříletý. Předčasný důchod je nižší, než kdybyste se dočkali penze řádné, a pozor, toto krácení je trvalé. Snížení se počítá za každých 90 dní, o které jdete do důchodu dříve. Čtrnáctitisícová penze se při odchodu o rok dříve sníží o přibližně 800 korun, u pěti let je to až o 5 200 korun měsíčně. Výhodnější variantou je tak předdůchod, který čerpáte z vlastních prostředků naspořených v doplňkovém penzijním spoření, tedy v novém penzijku.

Když pracujete i po vzniku nároku na státní starobní důchod, čtvrt roku práce navíc vydá při výpočtu penze za jeden rok práce před důchodovým věkem. U důchodu 14 tisíc korun je to navýšení přibližně 200 korun měsíčně. Kdybyste se nakonec přece jen rozmysleli a místo vyššího důchodu se rozhodli pro ten standardní, můžete o penzi požádat i zpětně, a to až pět let. ČSSZ vám celou částku vyplatí najednou.

Detaily o odchodu do důchodu přinesl portál iDnes.cz a vy si celý článek můžete přečíst zde.

další články