Aktuality

25.09.2020

Důchodové reformy se od této vlády nedočkáme

Premiér potvrdil, že jeho stávající vláda penze reformovat nestihne. Tedy za předpokladu, že s reformou nepřijde ministryně Maláčová.

Část důchodců čeká pád pod hranici chudoby a stát tento propad bude muset dorovnávat. Česká republika se dostala do bodu, kdy ztrácí dlouhodobý růstový potenciál. Je a ještě více bude zatížena nerozvojovými výdaji na zdravotní a důchodový systém, a tak nezbude dost prostředků na budoucí rozvoj, tedy vzdělání, vědu, školství a obranu. Populace stárne a počet i podíl lidí závislých na penzích a nárokujících si služby zdravotního a sociálního systému bude jen narůstat. Naopak bude ubývat lidí středního věku, tedy těch ekonomicky aktivních, kteří na pokrytí těchto výdajů vydělávají. Takže na budoucí rozvoj bude ještě méně.

Demografické stárnutí České republice přinese největší z ekonomických problémů. Docházet na něj bude ale velmi pozvolna. Každý rok bude na zdravotnictví a důchody potřeba větší díl z vybraných daní, což nemusí být pro nastupující populačně slabé ročníky zvládnutelné. Je tedy čas začít myslet na zajištění své penze i soukromě prostřednictvím penzijního spoření.

Informace o důchodové situaci v naší zemi bez penzijní reformy přinesl portál Seznam Zprávy a vy si je můžete přečíst zde.

další články