Aktuality

25.08.2020

V doplňkovém penzijním spoření stoupl počet účastníků na 1,2 milionu

Ztráty spojené s jarní koronakrizí jsou už z více než čtyř pětin odmazány.

Na penzijních účtech účastníků třetího pilíře je již více než půl bilionu korun (507 481 mld. Kč). Celkový počet účastníků doplňkového penzijního spoření opět mezikvartálně stoupl a uzavřeno je tak již 1 215 855 smluv, nicméně tempo, kterým do nového penzijka lidé vstupují, je pomalejší než před koronakrizí. Dobrá zpráva pro účastníky však je, že většina ztrát – tedy více než čtyři pětiny, které byly zapříčiněny propadem světových akciových trhů na jaře tohoto roku –, již byla odmazána. Objem penzijních úspor v DPS vzrostl na celkových 67,637 miliardy Kč, v PP dosáhl 439,844 miliardy Kč.

Celkový počet účastníků třetího pilíře v polovině tohoto roku byl 4 419 186 osob, v penzijním připojištění, do kterého se již sedm let nedá vstupovat a ve kterém je možný už pouze přirozený úbytek, byl jejich počet 3 203 331. Smluv na dětské penzijko je již 67 204. Příspěvek zaměstnavatele v doplňkovém penzijním spoření v průměrné měsíční výši 976 Kč pobíralo celkem 295 840 účastníků a předdůchod, jehož průměrná výše činila 11 306 Kč, čerpalo 4 663 osob.

Důsledky jarního propadu světových akciových trhů spojeného s onemocněním covid-19 se pochopitelně nevyhnuly ani oblasti soukromého spoření na penzi. Vyvážené a dynamické strategie, jejichž portfolia investice do akcií obsahují, tak zaznamenaly propad, se kterým se potýkáme ještě nyní. Dobrá zpráva ale je, že již více než čtyři pětiny ztráty byly odmazány, a přestože se vývoj za aktuálních podmínek těžko predikuje, brzy bychom měli odmazat ztrátu v celé výši a vrátit se tak k předkrizovému stavu. Lidé ani během letošního turbulentního roku na penzijní spoření nezanevřeli a jejich počet v doplňkovém penzijním spoření opět stoupl,“ říká k současné situaci penzijního spoření prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Pravidelné čtvrtletní výsledky naleznete zde.

další články