Aktuality

12.08.2020

Předvolební navyšování důchodů prohloubí krizi

Podle odborníků by současné navýšení penzí přispělo ke kolapsu státního systému.

Tuzemskou ekonomiku, a tedy i státní rozpočet a jeho důchodový účet, poznamenala koronavirová krize. Zároveň se ale blíží volby a politici hodlají penze rekordně zvyšovat.

Plán sociálních demokratů zvýšit důchody o 1 200 korun měsíčně znamená najít v rozpočtu sto miliard. Přitom každoroční valorizace, kterou určuje zákon, vychází na 840 Kč. Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš plánuje nárůst penzí kolem tisícovky měsíčně.

Přestože rychlý mzdový růst posledních dvou let zvýšil penzijnímu systému příjmy, za první pololetí tohoto roku se dostal do dvanáctimiliardové ztráty. Mzdy nyní rostou pomaleji a vláda odpouští menším firmám pojistné, sociální správa přichází měsíčně o čtyři miliardy. Pokud se na tom do konce roku nic nezmění, letošní schodek se propadne ke čtyřiceti miliardám korun. A výhled do roku 2021 je ještě horší.

Důchodový systém nemá stabilitu, kterou mu měla zajistit tzv. malá penzijní reforma Nečasovy vlády v roce 2011. Tato dnes už deset let stará strategie měla Česko připravit na stárnutí populace. Jejím základem byl předpoklad, že se schodek na důchodovém účtu přiblíží k maximálně dvěma procentům HDP. Navíc směřujeme ke kritickému bodu, tedy k odchodu generace Husákových dětí z ekonomicky aktivního života.

Jaké se nabízí řešení? Zajištění se na stáří doplňkovým penzijním spořením znamená při vyvážené či odvážnější dynamické strategii a průměrné 25leté penzi odchod do důchodu s více než milionem korun navíc – tedy pokud začnete spořit ještě jako třicátníci či dříve. Měsíční přilepšení ke státnímu důchodu tak můžete mít i vyšší než pět tisíc Kč.

O situaci českého penzijního systému informoval portál Seznam Zprávy, celý článek naleznete zde.

další články