Aktuality

11.06.2020

Lidí s penzijním spořením přibylo i navzdory koronakrizi

Výkonnost fondů se po březnovém poklesu vrací na předkrizovou úroveň.

Počet lidí, kteří si spoří na penzi, opět stoupl. Koronakrize v půlce března sice měla negativní vliv na zhodnocení, ke konci května už se ale situace vrátila do normálu.

V prvním čtvrtletí roku 2020 si na penzi ve III. pilíři spořilo celkem 4 450 016 účastníků, oproti konci loňského roku tedy o 8 587 více. Celkový objem úspor spravovaných v transformovaných a účastnických fondech vzrostl na 491,29 mld. Kč. Nárůst tedy činí 4,17 mld. Kč.

V účastnických fondech doplňkového penzijního spoření mezikvartálně přibylo 48 841 účastníků, celkem jich spořilo na konci kvartálu 1 188 275 a objem spravovaných příspěvků dosáhl 60,32 mld. Kč.

Dětské penzijko má aktuálně 64 788 účastníků do 18 let, je to o 4 204 více než na konci loňského roku. Příspěvek zaměstnavatele v doplňkovém penzijním spoření v průměrné měsíční výši 941 Kč pobírá celkem 289 316 účastníků.

Nástup krize spojené s pandemií koronaviru důvěru v penzijní spoření nepodlomil, nových smluv přibývalo stejným tempem jako v loňském roce. Špatná situace na světových finančních trzích se ale bohužel, stejně jako u ostatních investičních produktů, promítla do zhodnocení účastnických fondů. Dynamické fondy v prvním kvartále průměrně ztratily okolo 18 procent, vyvážené zhruba sedm procent. Dobrá zpráva je, že ke konci května se již podařilo třetinu ztráty u dynamických, respektive polovinu u účastnických odmazat.

Po šokovém propadu z poloviny března se trhy postupně začínají vracet do normálu. Pokud nepřijde další koronavirová vlna, lze předpokládat, že se ještě letos podaří většinu březnového propadu vymazat. Obdobnou zkušeností prošel sektor penzijního spoření v loňském roce, kdy se povedlo hned v prvním kvartále roku 2019 vyrovnat ztráty související s propadem trhů ve druhé polovině roku 2018,“ říká prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Penzijní společnosti zatím neregistrují zvýšený zájem o předčasné ukončování smluv (tzv. odbytné) ani výpadky v posílání měsíčních úložek.

V souvislosti s tím chci účastníky ubezpečit, že za přerušení plateb jim nevzniká žádné penále, smlouva je dál aktivní, účastník pouze nemá nárok na státní příspěvek, ale kdykoli později může platby obnovit a opět nárok na státní příspěvek získat,“ říká Poklop a dodává: „Penzijní spoření je dlouhodobý investiční produkt, kde krátkodobé výkyvy nemají být důvodem k panice ani k přehnanému optimismu. Portfolia jednotlivých fondů jsou vybírána tak, aby předpokládaného zhodnocení dosahovala právě v delším investičním horizontu. Určitě proto nedoporučujeme lidem vybírat penzijko předčasně, zbytečně tak přijdou o státní příspěvky.

další články