Aktuality

20.05.2020

Jaký je aktuální průměrný státní důchod?

ČSSZ zveřejnila statistiku za první kvartál tohoto roku.

Průměrný starobní důchod vyplácený státem byl v prvním čtvrtletí tohoto roku 14 397 Kč, před rokem činila jeho průměrná výše 13 377 korun. Procentní část důchodu, v níž se odráží odpracovaná doba a předchozí výdělky, se zvedla o 5,2 %. Informoval o tom portál Byznysnoviny.cz.

Starobní důchodce je v ČR aktuálně téměř každý čtvrtý občan. Celkem je tedy důchodců a důchodkyň 2 412 354. A jaký se očekává vývoj důchodové politiky? Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO 2011) při sestavování státního rozpočtu na příští rok nepočítá s vyšším růstem důchodů, než stanovuje zákon (jedná se o povinnost každoročně důchody valorizovat). Důvodem je podle Schillerové hospodářská situace po pandemii koronaviru. Informoval o tom například portál Novinky.cz.

Částka, kterou má Česko letos na důchody vydat, se poprvé přehoupne přes psychologickou hranici půl bilionu korun, přesně tedy 509,35 miliardy Kč. To je téměř o 37 miliard více než loni a souhrnně se jedná o cca třetinu (!) českého státního rozpočtu. Vzhledem k faktu, že vláda premiéra Andreje Babiše (ANO 2011) oznámila aktuální výši schodku 200 miliard Kč a poté jej navýšila na 300 miliard korun, zůstává otázkou, jaká nastane ohledně státních důchodů situace.

Jestli se proto nespoléháte na stát a spoříte si u některé z osmi penzijních společností ve starých fondech penzijního připojištění (aktuální zhodnocení najdete zde), zvažte změnu na nové doplňkové penzijní spoření (aktuální zhodnocení najdete zde).

Hlavní rysy DPS jsou snadnější překonání inflace, vyšší výnos (a jeho výši úměrné riziko, které se ale při dlouhodobém spoření v období delším než deset let snižuje), možnost volby investiční strategie a čerpání předdůchodu.

další články