Aktuality

07.05.2020

Koronavirus: Lidé přemýšlí o předčasném důchodu, případně rovnou nastupují do penze

Statistiky dvou největších internetových vyhledávačů ukazují zvýšený zájem o informace, jak předčasný důchod získat.

V posledních týdnech se zvýšil zájem o informace, jak získat předčasný důchod. Ukázaly to statistiky dvou největších internetových vyhledávačů v Česku, Seznam.cz a Google.cz. Seznam zaznamenal v polovině dubna nárůst vyhledání sousloví „předčasný důchod“ o zhruba deset tisíc procent a zvýšenou míru v té samé době hlásí i Google. Česká správa sociálního zabezpečení zvýšený počet žádostí dosud sice nezaznamenala, potvrzuje však, že si více lidí zažádalo o standardní starobní důchod.
Obliba předčasného důchodu dlouhodobě roste. Uvádí to i Zpráva o stavu důchodového systému České republiky za rok 2019, která vznikla pro Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ve zprávě se konkrétně zmiňuje, že z hlediska druhu penze rostl nejrychleji počet starobních důchodců, kterým je vyplácen krácený starobní důchod v důsledku odchodu do starobního důchodu před dosažením důchodového věku. Zvyšuje se i jeho podíl na počtu všech důchodců pobírajících starobní důchod. O situaci informoval portál Blesk.cz.

Alternativou k předčasnému důchodu, který vám budoucí penzi nenávratně sníží, je předdůchod. Čerpáte jej totiž pouze z vlastních zdrojů našetřených v doplňkovém penzijním spoření a výše státního důchodu není čerpáním ovlivněna. Více informací naleznete například zde a zde.

další články