Aktuality

29.04.2020

Pokud si nemůžete dovolit platit penzijko, žádné sankce nehrozí

Zkrátka jste si ten měsíc nic neuložili a přijdete jen o státní příspěvek. Exekuce vám za to nehrozí, žádný dluh vám kvůli tomu nevzniká.

Informace o odkládání pravidelných plateb a také o tom, co nastane, když si například kvůli zhoršené finanční situaci v době pandemie koronaviru přestanete posílat peníze na svůj penzijní účet, přinesly Lidové noviny.

Jestli si nemůžete svou měsíční platbu na penzijní spoření dovolit, příspěvek je možné si libovolně snížit nebo přerušit spoření úplně. „Žádné sankce za to nejsou, smlouva běží dál,“ potvrzuje Jan Sedláček z Asociace penzijních společností ČR. Jen se musíte smířit s tím, že případně dostanete nižší nebo žádný státní příspěvek. Například když za duben pošlete místo tisícikoruny jen 300 Kč, připíše se vám místo obvyklých 230 korun jen 90 korun státního příspěvku. Víc nezískáte, ani kdybyste peníze dorovnali později. Nicméně v případě, že se vám podaří peníze do konce roku uložit, si zajistíte alespoň daňové úlevy. Ty se totiž vypočítávají až za celý rok.

Důležité je vědět, že se tato změna nikde nehlásí a ani smlouva se nijak neupravuje. Neuložili jste si, naspořeno tedy budete mít o to méně. Nikde vám ale nevzniká žádný dluh a nehrozí, že by se na vás kvůli neplacení penzijka obrátil třeba exekutor. Toto platí nejen za aktuální situace, kdy je ekonomika negativně poznamenaná bojem s pandemií nového typu koronaviru, ale i kdykoliv jindy.

Kompletní informaci přinesly Lidové noviny minulé pondělí.

další články