Aktuality

21.04.2020

Stát chystá účet dlouhodobých investic

Bude to další cesta, jak se zabezpečit na stáří, nebo lidé své peníze pouze přerozdělí?

Ministryně financí představila tzv. účet dlouhodobých investic. Jde o daňově zvýhodněný produkt, který bude alternativou k penzijnímu či životnímu pojištění. Lidé přes něj budou moci investovat do akcií, dluhopisů, investičních fondů nebo dalších investičních nástrojů. Návrh zákona je aktuálně v připomínkovém řízení, názory na funkčnost a potřebnost produktu se ale různí.

Investice skrze účet dlouhodobých investic mají být daňově zvýhodněné. Celkově půjde snížit základ daně o 48 tisíc korun. U současného penzijního spoření je možné odečíst 24 tisíc Kč při úložkách ve výši alespoň 36 tisíc Kč ročně.

K tomu Aleš Poklop, prezident APS ČR, říká: „Účastník, který vyváženě či dynamicky investuje v dlouhodobém horizontu a ukládá například tisícovku měsíčně po dobu 35 let, si může do penze vzít hodně přes milion korun a v penzi může mít po dobu pětadvaceti let měsíčně navíc několik tisícovek. V porovnání s daňovou úlevou 48 tisíc je to myslím nesrovnatelné.

Podle Aleše Poklopa není po navrhovaném produktu ani poptávka, ani nevidí důvod pro jeho zavedení. Doplňkové penzijní spoření totiž aspekty investičního produktu již splňuje: prostřednictvím strategie (dynamické, vyvážené, konzervativní) lze volit míru rizika a předpokládaného výdělku, výše úložek odpovídá investovaným penězům. „Zavedením dalšího penzijního produktu tedy dojde pouze k přerozdělování peněz a do důchodového systému to předpokládané nové finanční prostředky nepřinese,“ dodává Aleš Poklop.

Článek o chystaném účtu dlouhodobých investic přinesl například portál Aktuálně.cz a vy si jej můžete přečíst zde.

další články