Aktuality

04.03.2020

Návrhy důchodové komise na úpravu penzí vzbuzují rozpaky

Nákladný systém, o kterém někteří mluví jako o důchodové reformě, má být nejdříve zaveden a až za jeho chodu se má hledat, z čeho bude financován.

Zatím poslední, tedy únorové zasedání Komise pro spravedlivé důchody vzbudilo obavy pravicové opozice. A to z několika důvodů. Komise zřízená ministryní Janou Maláčovou (ČSSD) a vedená rektorkou Danuší Nerudovou z Mendelovy univerzity v Brně navrhuje již dříve zmiňované snížení zásluhovosti rozdělením prvního důchodového pilíře na nultý a první. Součástí této změny je garance minimálního důchodu téměř pro všechny. Za současných podmínek by jeho výše činila cca deset a půl tisíce korun.

Rozpaky ale vzbuzuje i to, že zavedení finančně velmi náročných kroků do praxe má proběhnout předtím, než bude jasné, z čeho by se měly financovat. Pravicová opozice upozorňuje, že tento postup je nelogický. A že je možné, že se během pěti let vymezených pro hledání zdroje žádné financování nastavit nepodaří. Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO 2011) také potvrzuje, že pro skokové navýšení penzí nejsou ve státní pokladně prostředky.

První verzi novely hodlá Ministerstvo práce a sociálních věcí předložit do konce června tohoto roku. O situaci informovala například Česká televize na programu ČT24 zde.

další články