Aktuality

02.03.2020

Druhý pilíř: nevyzvednuté peníze poputují z finančních úřadů do státního rozpočtu

Přestože druhý pilíř je minulostí a lidé si mohou peníze v něm naspořené vybrat, 19 milionů stále čeká na finančních úřadech.

Celkem 1 915 lidí si stále ještě nevyzvedlo naspořené peníze z druhého důchodového pilíře. Na účtu finančního úřadu tedy leží „volných“ 18 820 322 Kč a hrozí, že nenávratně skončí ve státním rozpočtu.
Druhý penzijní pilíř, jehož prostřednictvím bylo možné si navýšit vlastní budoucí státní důchod, byl zrušen v roce 2015 vládou ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Původně jej prosadila v rámci své důchodové reformy vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (poté LIDEM) vedená Petrem Nečasem, ve které byl ministrem financí Miroslav Kalousek.
Na účtech FÚ leží peníze, o které se nikdo nehlásí, od roku 2017. Na jejich výběr zbývají už jen tři roky. Pak budou v souladu s daňovým řádem převedeny do státního rozpočtu. Majitelé, kteří chtějí peníze zpět, musí o své nevyplacené prostředky požádat místně příslušný finanční úřad. Dobrá zpráva je, že poplatníci, na které má úřad kontakt, budou o přeplatku a nutnosti požádat o vrácení informovat majitele telefonicky či e-mailem.
O situaci s přeplatky psal například portál Peníze.cz.

další články