Aktuality

24.02.2020

Předčasný důchod bude mít nová pravidla, některým profesím uleví

Předčasný důchod znamenal nenávratné snížení státní penze, nyní chce vláda pravidlo změkčit.

Na úvod je důležité upozornit na rozdíl mezi předčasným důchodem, o kterém je tento článek, a předdůchodem, o kterém jsme psali zde (financuje si jej každý žadatel sám, ze svého penzijka).
Ale zpět k předčasnému důchodu. Tato možnost se typicky dotýká lidí krátce před dovršením důchodového věku, kteří jsou bez práce a do žádné už pravděpodobně nenastoupí. Ať už proto, že není na trhu o jejich kvalifikaci zájem, nebo třeba proto, že je jejich profese mimořádně náročná. A jejich fyzické schopnosti už na její výkon prostě s postupujícím věkem nestačí.
Počet žadatelů o předčasný důchod každoročně narůstá. A stát chce vybraným profesím pomoci. Tedy umožnit jim dřívější odchod do důchodu bez sankce (průměrně se předčasný důchodce připravuje doživotně o cca 1450 Kč měsíčně, při 24leté penzi je to přes 400 tisíc Kč).

Odcházet do předčasného důchodu lze od 60 let, důležité je mít odpracováno alespoň 35 let, respektive mít za tolik let zaplacené pojistné. A profese, které jsou zařazené ve třetí a čtvrté třídě kategorií prací podle bezpečnosti a ochrany zdraví (např. svářeči, brusiči, kováři atp., tedy vesměs práce s nutností užití ochranných pomůcek), nebudou muset na sklonku profesní dráhy v případě úbytku sil či ztráty zaměstnání žádat o předčasný důchod, protože důchodový věk se jim bude krátit. Za každých deset odpracovaných let o jeden rok. Náklady ponesou zaměstnavatelé – zaplatí o pět procentních bodů vyšší pojistné. Vláda chce tento způsob financování nastavit proto, že právě oni benefitují z náročné práce svých zaměstnanců.

Na konci roku 2019 pobíralo starobní důchod přes 2,4 milionu lidí, z toho více než 640 tisíc lidí je v předčasné penzi. Nepatříte-li mezi profese, kterým chce vláda ulevit, můžete už po 60 měsících spoření a pět let před dosažením důchodového věku použít celé své penzijko na předdůchod, tedy překlenutí doby, než vám začne stát posílat starobní důchod. A ten se vám nijak nesníží.

O tom, že předčasný důchod bude mít nová pravidla, informoval portál Novinky.cz zde.

další články