Aktuality

12.02.2020

Důchodová reforma: návrh bude už v létě

Ministryně Maláčová (ČSSD) chce paragrafové znění představit do léta, s hlavou důchodové komise se ale neshodne na věku odchodu do penze.

Zatím o tolik potřebné důchodové reformě víme to, že současný první důchodový pilíř rozdělí na dva. Část důchodu (nově vzniklý nultý pilíř) budou mít všichni stejnou a výše té druhé bude záležet na výdělku, dětech, odpracovaných letech a dalších faktorech.

Nultý pilíř by měla tvořit jedna třetina průměrné mzdy. Je to částka nad hranicí chudoby a ministryně ji vysvětluje tím, že žádný člověk, který celý život pracoval a odváděl „neminimální“ sociální pojištění, by se ve stáří neměl pod tuto hranici dostat.

Zásluhová část bude pochopitelně variabilní a její výše by se měla odvíjet od toho, kolik každý odváděl, tedy kolik za něj na odvodech platil jeho zaměstnavatel, v případě OSVČ by zásluhovost byla podmíněna tím, že by odvody byly vyšší než minimální. A kdyby dosahovaly opravdu jen zákonného minima, nemusel by takový podnikatel dosáhnout ani na plnohodnotný nultý pilíř, tedy onu třetinu průměrné mzdy (aktuálně 10 500 Kč). V ohledu této podmínky ovšem ještě bude záležet na tom, pro kterou variantu důchodové reformy se zákonodárci vysloví. Aktuálně jsou ve hře tři varianty.

Do zásluhové složky by ministryně chtěla promítnout i počet dětí. Zejména ženy, které pečují o děti, mají během kariéry nižší mzdy právě kvůli péči o dítě. Jako důchodkyním jim proto Maláčová chce dát navíc za každého potomka 500 Kč k měsíční penzi. Opět jsou ve hře i jiné scénáře. Buď vyplácet bonus za alespoň jedno, nebo za každé dítě.

Maláčová se ale neshodne na celkových nákladech na reformu s ministryní financí Schillerovou. Ta je vyčíslila na 300 miliard Kč ročně (čerpat by se muselo z navýšených daní), Maláčová na 10 miliard ročně.

Co ve všech variantách návrhu zůstává, je povinných 35 odpracovaných let na to, aby nárok na výplatu státního důchodu vůbec vznikl. Novinka je, že za každý odpracovaný rok nad 41 let bude důchodci náležet měsíční prémie. Její výše bude mezi 200 a 250 Kč.
Odchod do penze zůstane zastropován na 65 letech minimálně příštích pět let. Přestože jiné státy mají strop 67 i 68 let, ministryně nechce odchod do důchodu posuzovat jenom z pohledu doby dožití (která se prodlužuje), ale také délky života ve zdraví. Ta je v České republice zhruba 62 let.
Rozhovor s ministryní Janou Maláčovou přinesl pořad Interview ČT24 v České televizi, k vidění je zde.

další články