Aktuality

04.02.2020

Nebojte se přecházet mezi investičními strategiemi

Dynamické penzijní fondy loni zúročily vklady svých majitelů i o 25 %, staré penzijko bojuje s inflací a nevyplatí se každému.

Nové penzijko vydělává, staré je konzervativní. I tak by se dal shrnout článek portálu Seznam Zprávy.
Staré penzijko, tedy smlouvy uzavřené do konce roku 2012, svými výnosy v tzv. transformovaných fondech většinou neporazí inflaci a peníze v něm se tak znehodnocují. Ze zákona se výnosy sice nemohou dostat pod nulu, to jsou ale spolu s výsluhovou penzí – možností výběru poloviny naspořených prostředků po 15 letech spoření – jediné výhody. Fondy jsou pravidlem neprodělku svázány a investují jen velice konzervativně, tedy zejména do nevýdělečných státních dluhopisů. Z dlouhodobého hlediska se tak účast v těchto fondech vyplatí opravdu pouze těm, kterým se již blíží čas ukončení spoření.
Ostatní by měli zvážit přechod do nového penzijka. I v něm zákon ukládá penzijním společnostem povinnost nabízet konzervativní fond (již bez garancí), vedle něj ale mají penzijní společnosti v portfoliích fondy vyvážené a pro nejodvážnější dlouhodobé střadatele i fondy dynamické. Dynamický fond investuje zejména do akcií a s určitou mírou rizika, sníženou právě onou dlouhodobostí (případnou ztrátu vyrovnají výdělky ostatních let), nabízí nejvyšší výdělky.
Vedle něj vyvážený fond kombinuje akcie a „bezpečné“ dluhopisy, míra rizika je tedy citelně nižší a tomu odpovídají i nižší výnosy. Nebojte se strategii změnit. I o tom, včetně návodu, jak na to, je článek portálu Seznam Zprávy.

další články