Aktuality

09.01.2020

Kolik peněz budeme v důchodu opravdu potřebovat?

Lidé nad padesát let mají jasno – domnívají se, že vyjdou s 20 tisíci. Takže v penzijku si potřebují naspořit přes 1,5 milionu korun.

Češi bohužel své budoucí finanční potřeby podceňují. Dobrou zprávou je alespoň fakt, že většina z nich se nespoléhá jen na důchod od státu a pravidelně si peníze na penzi ukládá. U penzijních společností si formou penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření šetří zhruba 4,5 milionu Čechů.
Většina lidí tedy s určitým finančním polštářem do důchodu vstupovat bude. Dva z pěti oslovených nad 50 let se v průzkumu veřejného mínění vyjádřili, že jim na jejich potřeby bude stačit částka mezi 15 a 20 tisíci korunami. Více než třetina lidí (37 procent) pak očekává, že si v důchodu vystačí s 15 tisíci korunami měsíčně. A každý šestý si myslí, že na jeden měsíc bude potřebovat 20 až 25 tisíc korun.
Předpoklad, že si v 25 let trvající penzi vystačíme s 20 tisíci korunami, znamená, že k důchodu (od ledna 2020 je jeho průměrná výše 14 400 Kč) bychom měli mít našetřeno přes milion a půl. Jenže v současné době Češi odcházejí do penze s našetřenou zhruba pětinou této částky.
Celý článek o penzijním průzkumu přinesl portál Novinky.cz a přečíst si jej můžete zde.

další články