Aktuality

10.12.2019

Penzijko na konci roku

Konec kalendářního roku je období, kdy bychom měli svému penzijku věnovat zvýšenou pozornost.

I vaše spoření na penzi patří k záležitostem, kterých se může konec roku dotýkat. A to zejména v případě, že jste se neplánovaně rozhodli odložit si peníze na důchod jinak, než jak máte uvedeno ve smlouvě a než to od vás penzijní společnost očekává. Obvyklým jevem na konci roku totiž bývá mimořádná úložka, většinou z právě obdržených vánočních odměn či 13. platu. O takové platbě vždy, ideálně telefonátem do call centra nebo e-mailem, společnost informujte. A to za jediným účelem – ujasnění důvodu platby. Je totiž rozdíl, když pošlete mimořádnou platbu za účelem daňové optimalizace aktuálního roku, nebo jako souhrnnou úložku na celý další rok.

Jednoduchý příklad: Pan Karel si ukládá měsíčně tisícikorunu a má to tak i ve své smlouvě. V prosinci se rozhodl, že kromě běžné tisícovky pošle ještě dalších 24 tisíc. Penzijní společnost to může číst dvěma způsoby – buď si pan Karel chce předplatit příspěvky na celé příští dva roky (24 krát 1 000 korun), nebo chce v aktuálním období využít daňové optimalizace. Díky takovému vkladu si totiž může snížit daňový základ právě o těchto mimořádně uložených 24 tisíc. (To je pro tento účel nejvýhodnější částka, úspora pak činí 3 600 Kč.) O tom, jak má být s penězi naloženo, musí penzijní společnost pochopitelně dostat informaci.

Výše státních příspěvků
Maximální měsíční státní příspěvek činí 230 Kč a dosáhnou na něj lidé spořící si 1 000 Kč a více. Pro nárok na státní příspěvek je nutné spořit minimálně 300 Kč měsíčně, v takovém případě je státní příspěvek 90 Kč měsíčně. U vkladů od 300 Kč do 999 Kč měsíčně dělá státní příspěvek 90 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč.

A co děti?
Smlouvu o doplňkovém penzijním spoření je možné uzavřít i dětem. Ze strany rodičů či prarodičů, ale i dalších příbuzných nebo přátel se tak může jednat o velmi praktický vánoční dárek. V ČR má takovou smlouvu již 56 tisíc dětí.

Celý článek shrnující detaily o penzijku přinesl portál Dům financí a přečíst si jej můžet zde.

další články