Aktuality

08.11.2019

Guvernér Jiří Rusnok ve státní penzijní fond nevěří

Penzijní společnosti oslavily 25 let na českém trhu.

Asociace penzijních společností ČR uspořádala k 25 letům penzijka v České republice tiskovou konferenci v České národní bance. Připomněla na ní historii soukromého spoření na penzi u nás, představila současné podmínky penzijních produktů a nechala pozvané odborníky, aby se vyjádřili k jejich budoucnosti. Ta je totiž předmětem aktuálně zpracovávaného návrhu, který v prosinci hodlá představit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ve spolupráci s Komisí pro spravedlivé důchody Danuše Nerudové.
Skepticky se ke zvažovanému řešení ve formě vytvoření státního penzijního fondu vyjádřil například guvernér ČNB Jiří Rusnok. Vytvořit fond, který bude absolutně bezpečný, nebude moci prodělat a bude stavěn naroveň soukromým penzijním fondům, je podle něj neodůvodněné a nezodpovědné.
„Neexistuje zázračná geniální penzijní reforma, která vyřeší stárnutí populace. To je vytváření iluzí, které je neodůvodněné a nezodpovědné. Zaslechl jsem představy, že vznikne nějaký státní fond, který bude totálně bezpečný a vydělávat mnohem více peněz než ‚zlovolné‘ penzijní společnosti. To je případ, který jsem měl na mysli, takové věci neexistují,“ uvedl po konferenci Rusnok pro Českou televizi.
„Zavedení státního fondu v soukromém spoření by znamenalo další prohloubení závislosti lidí na státu,“ doplnil prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop. „Fond by měl konkurovat soukromým fondům, zároveň by ale měl mít zásadní konkurenční výhodu. Pokud by měl totiž garantovat zhodnocení alespoň o inflaci, neobešel by se při současné situaci na trhu bez významné podpory státu, který by rozdíl mezi reálnými výnosy fondu a garantovaným výnosem pro klienty musel dotovat. Důchodový deficit by se tak dále prohluboval,“ dodal.
Celý příspěvek České televize z tiskové konference 25 let penzijka je k dispozici zde.

další články